SITEMAP

homepage met overzicht

hoofdbewoners 1882-1892

hoofdbewoners 1892-1918

hoofdbewoners 1918-1923

hoofdbewoners 1923-1938

hoofdbewoners 1938-1968

hoofdbewoners 1968-1982

winkels 1893 - heden

zestien vrouwen 1882-1974

marie scheibenreif

schone kunsten

inventaris huisarchief

sitemap & info

LINKS

pietheinstraat.nl

zeeheldenkwartier.nl

groene-eland.nl

historypin.com

memare.nl

peacepalacelibrary.nl

mullerfonds.nl

lexm.uni-hamburg.de

joodsmonument.nl

sporenvansmaragd.com

haagsegeschiedenis.nl

familiearchieven.nl

twitter.com/huisdetective

huisdetective.nl

carlavanbeers.nl
PUBLICATIE
December 2012: Duitse immigranten in het Zeeheldenkwartier
Jaarboek van DIE HAGHE. >>>ONDERZOEK
Het Zeeheldenkwartier in Den Haag is, met elfduizend inwoners en 25 nationaliteiten, een sfeervolle buurt aan de rand van het centrum. Je hebt er sjieke en sjofele herenhuizen, nieuwbouwflats en hofjes en de Paleistuin met de Koninklijke stallen liggen om de hoek. Toen ik in 2006 uit nieuwsgierigheid het onderzoek naar de geschiedenis van mijn huis in de Piet Heinstraat startte wist ik niet waar ik aan begonnen was, maar als je ergens mee bezig bent krijgt het vanzelf vorm. De familie van mijn huis verhaalt over de werelden van zestien vrouwen die achter elkaar in het huis zijn komen wonen.

VERHAAL
Zo is er een honderd jaar durende Haagse geschiedenis ontstaan waarin er persoonlijke en maatschappelijke thema´s aangekaart worden die in de levens van de hoofdpersonen een rol hebben gespeeld. Naast de alledaagse dingen zijn er ook opmerkelijke gebeurtenissen. Het verhaal is in een chronologische volgorde van 1882 tot 1982 opgetekend. Door jarenlang onderzoek is het komen en gaan van bewoners zorgvuldig in kaart gebracht. Er zijn kwesties die ontdekt of juist bedekt moeten worden. De zoektocht brengt niet alleen dilemma´s maar ook vele inzichten.

PROJECTEN
Onthullen en verhullen, het zichtbaar maken van het verborgene, het mysterie van het leven, zijn thema´s die in mijn werk als beeldend kunstenaar een grote rol spelen. Voor mijn projecten kies ik iedere keer voor andere vormen en andere materialen. De werkwijze blijft hetzelfde. Door het verzamelen en het bij elkaar brengen van losse onderdelen ontstaat er een nieuw geheel. Deze keer is de geschiedenis van mijn huis het onderwerp: non-fictie is de vorm, taal is het materiaal.

MET DANK
Het verhaal van de familie van mijn huis is mede ontstaan door de welkome medewerking en aanvulling van de mensen die hier vroeger gewoond hebben, van hun verwanten of nakomelingen. Daarvoor, en ook voor de hulp uit de diverse archiefinstellingen, wil ik iedereen heel hartelijk bedanken.

Carla van Beers
17 oktober 2012
contact